İstanbul’un en gözde turistik mekanlarından biri de Kapalıçarşı ‘dır. İstanbul’ a şehir dışından ya da yurtdışından gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği önemli bir tarihi ve turistik yapıdır. Dünya’nın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Bir yılda milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen çarşı, aynı zamanda dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlardan biridir. Üzerinde dam ve kubbeler olan dükkanların bulunduğu muhteşem bir tarihi çarşıdır. Evliya Çelebi Kapalıçarşı’yı muazzam güçlü bir kale olarak tanımlamıştır.

Havadan Muhteşem Görüntüsü

Kapalıçarşı

          Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında yaptırılan Kapalıçarşı, Beyazıt ve Nuruosmaniye semtlerinin ortasında yer almaktadır.Büyük labirenti andıran 30.700 metrekarelik alana kurulmuş olan çarşıda 10 kapı, 66 sokak ve yaklaşık 4000 dükkan bulunmaktadır. Devasa büyüklükte bir çarşıdır. Osmanlı ‘nın gücünün bir simgesidir. Ayrıca o dönemlerde ticari ve finans hayatının da merkezi konumunda bulunmaktaydı. İç Bedesten adıyla bilinen Cevahir Bedesten’ in tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de Bizans döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Sandal Bedesteni olarakta bilinen Yeni Bedesten ise Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında yaptırılmıştır. Asıl büyük çarşı ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiştir. Eskiden çarşıda her sokak belirli meslek gruplarına aitti. Her sokakta halıcı, yorgancı gibi ayrı ürünlerin ustaları bulunurdu. Her türlü değerli kumaş, mücevherat, silah, antika eşya vb. eşyalar nesillerce uzmanlaşmış tecrübeli aileler tarafından satılmaktaydı. Günümüzde birçok sokaktaki dükkan değişikliğe uğrasa da el halıları, mücevherat, gümüş, altın ve deri ürünleri başta olmak üzere hemen hemen bütün eşyaların satışı bulunmaktadır. Çarşıda ayrıca sağlık ocağı, polis karakolu, postahane ve bankalara ait şubeler gibi yapılar da bulunmaktadır. Kapalıçarşı her ne kadar karmaşık bir görüntü verse de tam bir düzenin işlediği bir yapıdır.

          Günümüze gelene kadar bir çok deprem ve yangın geçirmiştir ve yapılan onarımlar sonrası geçmişte bulunan bazı özelliklerini kaybetmiştir. Yine de çarşı ihtişamından ve görkeminden hiç bir şey kaybetmemiştir. Günün her saati yoğun ziyaretçi akını nedeniyle kalabalıktır. Kapalıçarşı Pazar günleri ve dini bayramların bazı günleri ziyarete kapalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.