İskele Camii adıyla da bilinen İstanbul’un Üsküdar ilçesinde İskele Meydanı’nda bulunan Mihrimah Sultan Camii bölgeye gelen herkesin hemen dikkatini çekmektedir. İstanbul’ un Anadolu Yakasında bulunan, klasik mimari özelliklerini taşıyan en güzel tarihi eserlerden biridir ve Üsküdar’a gelen hemen hemen herkes tarafından ziyaret edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biridir ve yaptığı diğer eserler gibi son derece özel ve güzeldir. Yapımına 1540 yılında başlanmış ve 1548 yılında tamamlanmıştır. Külliye olarak yapılan yapının bazı bölümleri maalesef günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan 16 odadan oluşan medrese, Sıbyan Mektebi, Mihrimah Sultan’ın iki oğluna ait türbeler, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait türbeler külliyeden günümüze ulaşan bölümlerdir. Külliye Hanı ve İmareti’nin kalıntıları maalesef tamamen yok olmuştur.
Mihrimah Sultan Camii nin tek şerefeli iki minaresi bulunmaktadır. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiş olmakla birlikte ön cephede yarım kubbe yoktur. Caminin kubbesi on metre çapındadır. Caminin avlusu diğer tarihi camilere göre biraz daha küçüktür. Sağ yan ve kıble duvarı tarafında geniş alan bulunmaktadır. Caminin denize bakan tarafında son derece estetik yirmi köşeli mermer bir şadırvan bulunmaktadır. Camii’nin içi sade fakat estetik süslemelerle düzenlenmiştir. Mihrabı ve mermer minberi son derece zarif ve göz alıcıdır. Mihrimah Sultan Camii deniz tarafından bakıldığında yere konmuş bir kartal siluetini andırmaktadır.
Mimar Sinan
Mihrimah ismi Güneş ve Ay anlamına gelmektedir. Ve bu isme uygun olarak Mimar Sinan bu camiyi öyle bir özellikte yapmıştır ki özellikle bahar aylarında Bayezid yangın kulesinden ya da oradaki yüksek bir noktadan Mihrimah Sultan Camii’ne doğru baktığınızda; sabah gündoğumunda caminin iki minaresi arasından Güneş’in doğuşu, akşam gün batımında ise Ay’ın doğuşu izlenebilmektedir. Aynı kuleden ya da civarındaki yüksek bir noktadan Edirnekapı istikametine bakıldığında ise; Mimar Sinan ‘ın yine Mihrimah Sultan için yapmış olduğu Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliye’ sinde, sabahları Ay’ın batışı ve akşamları da Güneş’in batışı izlenebilmektedir.