Anadolu Hisarı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunduğu bölgeye de adını veren Anadolu Hisarı semtinde bulunmaktadır. Hisar, güzelliği nedeniyle Güzelce Hisarı olarakta anılmaktadır. Boğaz’ ın en dar noktalarından birinde Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerdedir. Yaklaşık 7000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yapımına 1393 yılında başlanmış ve 1395 yılında tamamlanmıştır. Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. İstanbul’ un ikinci Osmanlı kuşatmasının hazırlığının bir parçası olarak, Bizans’a Karadeniz üzerinden yardım gelmesini engellemek amacıyla yapılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra da bir süre Karadeniz üzerinden gelecek saldırıları engellemek amacıyla kullanılmış sonrasında ise askeri önemini yitirerek bir yerleşim alanı olmuştur.
Anadolu Hisarı
Boğaz’ın en dar yerinde yapılan ilk hisar olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda Türk Anadolu mimarisinin en ilginç eserlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Rumeli Hisarı’nın tam karşısında bulunmaktadır ve ikisinin arasındaki uzaklık yaklaşık 800 metredir. İstanbul’un fethi sırasında Rumeli Hisarı’ yla birlikte Boğaz’ın denetiminde önemli bir rol oynamıştır ve hisarın Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. Anadolu Hisarı, asıl kale, iç kale surları, üç kule ve dış surlardan oluşmaktadır. Kale 4 kattan oluşmaktadır ve dikdörtgen plandadır, üzeri toprakla örtülü büyük bir kayanın üzerine oturtulmuştur. İç kale surları üç metre kalınlığında olup asıl kaleyi çevrelemektedir. Dış surlar ise Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmıştır. İstanbul Boğazı’nın simgelerinden biri olan Hisar’ın bazı bölümleri maalesef günümüze ulaşamamıştır. Anadolu Hisarı, sahip olduğu muhteşem Boğaz manzarası ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendilerine çekmektedir.
Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan Anadolu Hisarı yabancı turistlerin de uğrak noktalarından biridir. Hisarın çevresinde, Göksu deresinin denize döküldüğü alanda ve derenin üzerinde birçok şirin ve modern kafe, çay bahçesi ve restoran bulunmaktadır. Özellikle hafta sonu kahvaltıları için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Hisardan tepeye doğru yürüdüğünüzde, bu yürüyüşünüzün hediyesi olarak 180 derecelik şahane bir Boğaz manzarası sizi bekleyecektir. Ayrıca Göksu Deresi’nde tekneyle tur yapabilirsiniz. Burada Osmanlı Dönemin’de de özellikle Lale Devri’nde müzik eşliğinde geziler düzenlenirmiş. Sandallarla Boğaz’a açılıp şarkılar söylenerek ve müzik eşliğinde keyifli geziler yapılırmış.