İstanbul’un Beşiktaş semtinde bulunan Dolmabahçe Sarayı, konumu, mimarisi ve dekorasyonu açısından İstanbul ‘un en görkemli ve Boğaz’ ın en zarif saraylarından biridir. Beşiktaş sahilinden başlayıp Kabataş’ a uzanan saray yaklaşık 250.000 metrekarelik bir alana yapılmıştır ve İstanbul ‘un en büyük üçüncü sarayı konumundadır. 19. yüzyılın yenilenme ve modernleşme etkisi Osmanlı’yı da etkisi altına almış ve Dolmabahçe Sarayı’ nın yapımında önemli rol oynamıştır. Bu yüzden Dolmabahçe Sarayı Osmanlı ‘nın modernleşen yüzünün önemli eserlerinden biridir. Gelenekselliğin ve modernliğin birleştiği muhteşem bir yapıdır.
Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan sarayın yapımına 1843 yılında başlanmış ve 1856 yılında açılmıştır. Barok mimari özellikleri taşıyan sarayın mimarları Garabet Balyan ve Nigoğos Balyan ‘dır. Büyük meblağlarla inşa edilen saray, büyük bir zenginliğe ve ihtişama sahiptir. Dünya’ daki saraylar içerisinde en büyük balo salonu burada bulunmaktadır ve salonun içerisinde bulunan 4.5 ton ağırlığındaki görenleri büyüleyen kristal avize ziyaretçilerin yoğun ilgi ve beğenisini toplamaktadır.
Sultan Abdülmecid
Yapımı tamamlandıktan sonra 1856 yılında Sultan Abdülmecid Topkapı Sarayı’ndan ayrılarak Dolmabahçe Sarayı’ na yerleşmiş ve böylelikle Osmanlı Devleti ‘nin yeni resmi yönetim ve padişahların ikamet adresi olmuştur. Sultan Abdülmecid’den sonra altı Padişahın daha ve son Halife Abdülmecid Efendi’nin ikamet adresi olmuştur. Sonrasında ise Mustafa Kemal Atatürk 1927-1938 yılları arasında burada yaşamış ve hayata gözlerini burada kapatmıştır.
1984 yılında müze saray olarak ziyarete açılan sarayda toplam 285 oda, 44 salon, 68 tuvalet ve 6 hamam bulunmaktadır. Sarayın pek çok odasında ender dekoratif el işi eserleri, kristal avizeler, halılar, çini sobalar, görkemli şamdanlar ve şömineler bulunmaktadır. Sarayda bir çok nadide eser bulunmakla birlikte, sarayın içi ve odaları son derece görkemlidir. Sarayın girişinde büyük bir saat kulesi bulunmaktadır ve sarayın bahçeleri de en az içi kadar görkemlidir.
Sarayın bahçeleri; Hasbahçe, Kuşluk, Harem ve Veliaht Bahçesi olarak dört büyük bölümden oluşmaktadır. Bahçelerin düzenlemesi için Asya, Avrupa ve Amerika ‘dan en nadide bitkiler getirtilmiş, görkemli heykeller ve bahçe havuzlarıyla mükemmel bir bahçe düzenlemesi yapılmıştır.