İstanbul’da gezilip görülmesi gereken yerler arasında Topkapı Sarayı, ilk sıralarda yer almaktadır.1985 yılında Unesco Dünya Mirası listesine giren Topkapı Sarayı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. 3 Nisan 1924 yılında müze haline getirilen Saray, dünyada bulunan en büyük saray müzelerden biridir. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır ve yapımı 1478 yılında tamamlanmıştır.
6 Asırlık Tarih
Yapıldığı ilk yıllarda daha geniş bir alana sahip olsa da şuan ki güncel alanı yaklaşık 80.000 metrekaredir. Yaklaşık 400 yıla yakın bir süre Osmanlı Devleti ‘nin idare merkezi ve Osmanlı Padişahları’ nın aileleriyle birlikte resmi ikametgahı olmuştur bu yüzden tarihimiz açısından da bizim için çok büyük bir öneme sahiptir. İçinde bir çok yapıyı barındıran saray 4 avlu ve 1 harem bölümünden oluşmaktadır. Sarayın kapısından girer girmez, sarayın büyüsü sizi etkisi altına alır ve karşınızda başka bir dünyanın kapısı açılır. Açılan bu kapıyla geçmişe doğru gizemli ve keyifli bir yolculuğa başlarsınız.
Her bölümü çok zarif ve güzel bir mimarlık eseridir. Sarayın nerdeyse her yerinden görebileceğiniz muhteşem boğaz ve İstanbul manzarası karşısında ise diliniz tutulabilir. Sarayın bahçesinde bulunan güllerin muhteşem kokusu bile sizi başka diyarlara götürecektir. Topkapı Sarayı ‘nda 300.000’ e yakın arşiv belgeleri, o döneme ait silahlar ve araç gereçler, padişah ve ailesine ait koleksiyonlar ve Kutsal emanetler sergilenmektedir.
Sırf kutsal emanetleri görmek için bile yerli turist tarafından ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Sarayın en zarif ve en çok ilgi çeken bölümlerin biri de Harem bölümüdür. Harem bölümü Padişah’ların ailelerinin ve cariyelerin yaşadığı ve eğitim aldıkları bölümdü. O dönemlerde Harem bölümüne herkesin girmesine izin verilmez ve sadece belli başlı kişiler girebilirmiş. Bu yüzden bu gizemli ve muhteşem bölüm hala büyük bir merak ve ilgi uyandırmaktadır. Topkapı Sarayı ‘na gelenler mutlaka harem bölümünü de ziyaret etmelidir.
Bu muhteşem yapıyı, Topkapı Sarayı’nı hakkıyla gezebilmek için en azından yarım gününüzü ayırmalısınız. Sarayın içinde şuan faaliyet gösteren bir restoran da bulunmaktadır, tarihe yolculuk yaparken muhteşem boğaz manzarası eşliğinde çayınızı kahvenizi yudumlayabilir ya da öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz.