Dünyamızın ve ülkemizin en büyük kanayan yaralarından biri de; dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımızda çıkan yangınlardır. Özellikle ülkemiz ve tüm dünya ülkeleri bu konuda çok hassas olup, çıkan orman yangınlarıyla mücadelede son derece titizlikle çalışmaktadırlar. Orman yangınlarıyla bu mücadelede, ülkemizde ve tüm dünyada kullanılan en büyük kurtarıcımız ve yardımcımız hiç kuşkusuz yangın söndürme helikopteri.

Erken Müdahelenin Önemi

             Özellikle yazın havaların ısınmasıyla artan orman yangınlarında, yangın söndürme helikopterleri çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bir yangın anında en önemli faktör, erken müdahaledir. Yangın olan yere, çok kısa sürede ulaşan bir yangın söndürme aracı küçük çapta başlayan bir yangını çok daha geniş alanlara yayılmadan önce müdahale ederek yangının büyümesini önleyebilir. Bu da yangın söndürme helikopterlerini, yangınla mücadelede ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Kara araçlarıyla genellikle bir yangına ilk müdahale süresi ortalama 30-40 dakika civarındadır. Yangın söndürme helikopterleriyle ise bu süre yaklaşık 12-13 dakikaya düşmektedir. Yangın söndürme helikopterleri yaklaşık 2 saat havada kalabilmektedir. Ayrıca sahip oldukları yüksek manevra kabiliyetleriyle, insan ve arazözlerin giremediği yerlerdeki yangınları söndürme  konusunda büyük bir başarıya sahipler.

Kamov Yangın Söndürme Helikopteri
Kamov

              Ülkemizde ve dünyada orman yangınlarıyla mücadelede genellikle K-32 ve Mi-8 tipi yangın söndürme helikopterleri kullanılmaktadır. Bu helikopterlerin su taşıma kapasitesi yaklaşık 2,5 tondur. Ayrıca uçakların su ikmali yapabildikleri su kaynakları ve yangına hassas bölgelerde Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirli aralıklarla yapılmış olan havuz ve göletlerden su ikmali yapabilmektedirler. Yangın söndürme helikopterleri, 1 saatte yaklaşık 8 sefer yapabilmektedirler. Bu da 1 saatte yangın yerine müdahelede toplam 20 ton su ikmali demektir. Aynı koşullarda amfibik uçaklar ise, 1 saatte yaklaşık 2 sefer yapabilmektedir. Amfibik uçakların su taşıyabilme kapasitesi  ortalama 4 ton olduğundan, bu da yangına müdahalede  1 saatte ortalama 8 ton su ikmali demektir. Hem yangına ilk müdahale süresi, hem manevra kabiliyetleri ve yangına su ikmali açısından bakacak olursak, yangın söndürme helikopterleri  bir çok yangın söndürme aracını büyük bir farkla geride bırakmaktadır. Devletimizin ve hepimizin çok hassas olduğu bu konuda, yangınlara erken ve etkili bir şekilde müdahalede bulunabilmek için Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde toplam 33 adet yangın söndürme helikopteri  ve 2  adet amfibik uçak görev almaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.