Yavuz Sultan Selim Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde Yavuz Sultan Selim Caddesi’nde bulunmaktadır. Mimarı, bazı kaynaklarda Mimar Sinan olarak geçse de yapılan araştırmalar ve ulaşılan arşiv kaynakları neticesinde Mimar Acem Ali tarafından yapıldığı kabul edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına Haliç’e hakim en yakın tepede yaptırılmıştır. İstanbul’un yedi tepesinde bulunan yedi selatin camiden biridir. Selatin camileri, Osmanlı İmparatorluğu’ nda Sultanların yaptırdığı camilerdir ve bu camileri yaptırabilmek Sultanların savaşta vb. büyük bir başarı elde etmiş olmaları gerekmekteydi. Ayrıca caminin yapımı için devletin kasasından herhangi bir harcama yapılmaz, yapım maliyeti tamamen Sultanların kendisine ait olurdu.
Mimari Özellikleri
Caminin avlusu, ağaçlarla dolu geniş bahçelidir ve şadırvan bulunmaktadır. Avlu ortasında 4. Murad’ın yaptırdığı abdestlik yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri 22 kubbe ile örtülüdür. Avlunun dış yüzü ve son cemaat yerinin iç yüzü değerli çinilerle bezenmiştir. Caminin içinde mihrabın solunda sekiz mermer sütun üzerine oturtulmuştur hünkar mahfili, sağda ve kıble kapısı üzerinde olmak üzere iki müezzin mahfili bulunmaktadır. Camii’nin içi çini, oyma ve kakma, tezhip, hat ve nakış sanat eserlerinin en güzel örnekleriyle doludur. Özellikle kapılarda ve pencelerde işlenmiş olan oyma sanatı, son derece göz alıcı ve mükemmeldir. Mihrabı çevrelereyen çiniler ise eşsiz güzellikleriyle herkesi büyülemektedir. Yavuz Sultan Selim Camii, Osmanlı Camii Mimarisi ve süsleme sanatının en güzel örneklerinden biridir. Caminin yanında iki misafirhane ve karşısında medrese bulunmaktadır.
Yavuz Sultan Selim ‘in Türbesi de caminin yanında bulunmaktadır. En sağdaki türbedir ve sekizgen yapıda üç kubbelidir. Türbenin içerisi rengarenk göz alıcı çinilerle donatılmıştır. Kapıları da yine oyma sanatıyla işlenmiş sedef kakmalı ve abonozdur. Kapının üstünde’ Her Nefis Bir Gün Ölümü Tadacaktır’ Ayeti yazılıdır. Türbenin pencere kenarlarında yine sedef ve ahşap üzerine işlenmiş güzel oyma sanatı eserlerini görmek mümkün. Yavuz Sultan Selim’in vasiyeti üzerine; sandukasının üzerinde, Mısır seferine giderken hocasının atının ayağından sıçrayan çamur bulunan kaftanı örtülüdür. Camide bulunan diğer türbeler Şehzadeler Türbesi ve Sultan Abdülmecid ‘in Türbesi’ dir.